Dèntol 6 kg

El déntol o dento, Dentex dentex, (cast.: dentón, pargo teztuz, sama dorada). El nom li ve de les fortes dents que té. Pertany a la família dels espàrids. És una de les espècies de peixos més preuades. 

Mida: Pot arribar a 1 m de longitud total i a 10 kg de pes. Els grans exemplars tenen una constitució robusta i uns ullals afuats i cònics molt forts. La coloració va des de grisenca, en els joves, a la marró vermellosa dels adults. Presenten al llom i als costats unes taques brillants d'un to blau verdós i quatre franges transversals de color gris fosc, amb les aletes escapulars, ventral i anal d'un color taronja clar.

Hàbitat: És un peix litoral de fons rocallosos i praderies d'herbes perennes aquàtiques; entre els 10 i 200 m, tot i que els exemplars més grossos són típics dels fons sorrencs superiors als 25 m. 

Època i reproducció: Es reprodueix entre la primavera i l'estiu quan la temperatura de l'aigua és d'uns 15 º.

Tècniques de pesca: Els pescadors professionals el pesquen amb tresmalls, arts d'arrossegament i palangres. Es pesca a la fluixa, i al jigging. És una de les preses més difícils i apreciades a la pesca submarina. Es captura fent esperes (amagats darrere les pedres esperant que s'atansi mogut per la curiositat), a grans fondàries (20-35 m). Però si nota la presència del pescador, fuig ràpidament.

RECEPTES:

Déntol al forn

Déntol al forn senzill i ràpid