Corball

El corball de roca, el corb, la corba, el corball o el corball negre (Sciaena umbra) ( Cast: Corvallo, corvina negra) és una espècie de peix pertanyent a la família dels esciènids. 
La seva carn es molt bona i apreciada.

Cos alt i dors fortament arquejat. La boca s'obre en posició ventral. Aleta caudal truncada. Color fosc amb reflexos daurats. Aletes de la regió ventral negres, amb la primera espina blanca. Cos més arrodonit, més curt i alt que el corball de sorra (Umbrina cirrosa).


Reproducció i hàbitat
Assoleix la maduresa sexual quan arriba als 30 cm aproximadament i es reprodueix entre el març i l'agost a la mar Mediterrània. És ovípar, la posta és pelàgica i, durant la fresa, el mascle emet sons amb la bufeta natatòria, els quals ressonen mitjançant els músculs emparellats units al peritoneu i a la musculatura caudal.

Es nodreix de peixos, crustacis i mol·luscs. Ocasionalment també pot menjar poliquets, equinoderms i, fins i tot, algues.  Pot arribar als  70 cm de llargària màxima (normalment, en fa 28) i els 4 kg de pes.  La seva esperança de vida és de 21 anys.

És gregari i viu formant petits grups sedentaris de 5 a 30 individus. És més actiu de nit, mentre que de dia se'l pot trobar als encontorns del seu refugi o en les praderies de posidònia on es posen bellugant només llurs cues.

Sistemes de pesca
Es pesca amb arts d'arrossegament, tresmall, arts de platja, encerclament, palangres, línies de mà, nanses, ham i arpó. No està regulada ni té talla mínima legal.

Font: Wikipedia / Museudelapesca.org

 

RECEPTES:
A la planxa, al forn, a la sal...