INGREDIENTS PER A SIS PERSONES
1 kg de bacoreta neta i filetejada
500 ml d'oli d'oliva verge extra
180 ml de vinagre de vi blanc
4 grans d'all sencers i amb pell
Unes branquetes de farigola
1 branqueta de romaní
2 fulles de llor
1 cullerada de pebre negre en gra
1 culleradeta de pebre vermell dolç
1 ceba
1 pebrot verd
1 pebrot vermell
1 albergínia
Sal
PREPARACIÓ I COCCIÓ
A la peixateria demanem que ens preparin el peix, sense cap ni espines i filetejat. Si els filets són grans, els tallarem per la meitat.
En una cassola posem l'oli, els grans d'all, els grans de pebre i les herbes.
Escalfem l'oli i quan les herbes i l'all comencin a fregir-se,(l'oli agafarà tota l'aroma de les herbes), afegim el pebre vermell dolç. Donem un tomb ràpid per tal que no es cremi.
Retirem la cassola del foc i afegim el vinagre de vi blanc (així no esquitxarà). Tornem a posar la cassola al foc i remenem lleugerament per evaporar el vinagre.
Posem els filets de bacoreta i ho deixem 5 minuts a foc baix. Apaguem el foc i tapem la cassola. L'escalfor residual ho acabarà de coure. Tot el peix ha de quedar per l'escabetx.
Tallem la ceba a la juliana i els pebrots a tires d'uns 2 cm. Ho fregim en una paella, a mitja cocció salpebrem i quan sigui cuit ho posem damunt del peix.
Agafem l'albergínia, la tallem, la salem i l'enfarinem. La fregim fins que quedi rossa i l'afegim a a la cassola.
Les verdures agafaran el gust de l'escabetx.
Aquest plat resulta deliciós si el servim tebi. Desenvolupa tots els sabors!
PER SABER-NE MÉS
L'escabetx també es pot fer amb verat, tonyina, bonítol, melva, etc. Si són sardines les coem a part, les fregim lleugerament enfarinades, les posem damunt l'escabetx just acabat de fer.
En funció de l'època de l'any podem canviar l'albergínia per carxofa.
Recepta adaptada del "sorell en escabetx amb albergínia" que ens va facilitar la Joana Moreno.
LA RECEPTA EN UN MINUT
VIDEORECEPTA
RESULTAT A TAULA
Un escabetx de temporada. Es guarda uns quants dies a la nevera i ens soluciona qualsevol àpat. Amb un bon pa amb tomàquet és boníssim, també com a entrant si tenim un dinar o un soparet d'estiu.
Montse i Júlia