INGREDIENTS PER A 6-8 PERSONES
1,3 kg de polla o escórpora
1 ceba
Sal
6 ous de 50 g
250 g de crema de llet
500 g tomàquets madurs per fer la salsa de tomàquet
Sal
Pebre blanc mòlt
Mantega per untar el motlle
INGREDIENTS PER FER EL FUMET
Caps i espines del peix
2 grans d'all
1 tros de ceba
1 fulla de llor
Oli
Sal
Aigua mineral o filtrada
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Compte amb les espines de la polla. Demanem a la peixateria que ens netegin i facin el peix a lloms. Els caps i les espines ens serviran per fer fumet.
Preparació del fumet
En una olla afegim un raig d'oli, les espines i caps del peix, un parell de grans d'all i un tros de ceba. Ho escalfem.
Quan el peix ja comença a aferrar-se al fons de l'olla, hi aboquem aigua mineral fins a cobrir el peix i el llor. Bullim 25 minuts i parem el foc.
Preparació del peix
Els filets els tenim escatats i nets. Els escaldem un minut amb el fumet. Amb cura, els traiem les espines i l'esmicolem. Conservem la pell que té un color rosat vermellós i donarà bon gust i color.
Preparació del pastís
Escaldem els tomàquets 20 segons i els posem amb aigua freda. Els pelem, el tallem a trossos i els sofregim en una paella amb una mica d'oli. Afegim una culleradeta de sucre i sal al gust. Reservem.
Escalfem el forn a 180 ºC.
Posem dins del forn una safata amb aigua calenta per al bany maria.
Untem el motlle amb mantega.
En un bol posem els ous, remenem amb les varetes, incorporem la crema de llet, el peix i la salsa de tomàquet. Salpebrem i barregem bé. Posem aquesta barreja al motlle i ho enfornem 45 minuts. Punxem amb un escuradents per comprovar la cocció. Deixem refredar i desemmotllem. El deixem a la nevera unes hores.
PER SABER-NE MÉS
Podem fer aquesta recepta amb altres tipus de peix com ara la lluerna o penegals, que són d'una textura i gust similar.
Es pot acompanyar amb maionesa o salsa rosa i l'amanida com a complement.
Hem esbandit els filets de peix amb aigua de mar. Si ho feu amb aigua de l'aixeta, s'ha de fer ràpidament, perquè el peix no perdi gust.
Prepararem un bol amb aigua freda. Va molt bé per esbandir-nos els dits i treure'ns les espines que queden enganxades quan desespinem el peix.
VIDEORECEPTA
La recepta en 3 minuts
RESULTAT A TAULA
Un deliciós pastís fred, ideal per a l'estiu i per a tot temps.
Montse i Júlia