INGREDIENTS PER A 6-8 PERSONES
1 kg de serrans penegals (pes brut)
1ceba
Sal
6 ous de 50 g
250 g de crema de llet
500 g tomàquets madurs (per fer la salsa de tomàquet)
Sal
Pebre blanc mòlt
Mantega per untar el motlle


INGREDIENTS PER FER EL FUMET
Caps i espines del peix
2 grans d'all
1 tros de ceba
1 fulla de llor
Oli
Sal
Aigua mineral o filtrada

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Demanem al peixater que ens filetegi el peix. Els caps i les espines també els volem, ens serviran per al fumet.

Preparació del fumet.
Agafem una olla, afegim un raig d'oli, les espines i caps dels penegals. Afegim un parell de grans d'all i un tros de ceba.
Quan veiem que el peix ja comença a aferrar-se al cul de l'olla, afegim aigua mineral fins a cobrir el peix, el llor, el deixem bullir 25 minuts i parem el foc.

Preparació del peix
Els filets, ja els tindrem escatats i nets. Els escaldem un minut amb el fumet. Amb cura, els hi traurem les espines i l'esmicolarem amb els dits. Conservarem la pell que té un color rosat vermellós i donarà molt bon gust i color.

Preparació del pastís
Escaldem els tomàquets amb aigua bullint durant 20 segons i els refredem amb aigua freda. Pelem els tomàquets, el tallem a trossos i els sofregim en una paella amb una mica d'oli. Afegim una culleradeta de sucre i sal al gust. Reservem.
Escalfem el forn a 180ºC.
Posem dins del forn una safata amb aigua calenta que ens servirà per al bany maria.
Preparem el motlle untat amb mantega.
En un bol, afegim els ous, remenem amb les varetes i incorporem la crema de llet, el peix i la salsa de tomàquet. Salpebrem i barregem bé. Posem aquesta barreja al motlle i enfornem durant 50 minuts. Passat aquest temps, punxem amb un escuradents per comprovar que estigui ben cuit. Deixem refredar i desemmotllem. El deixem a la nevera unes hores. El servim amb torradetes.

PER SABER-NE MÉS
Podem fer aquesta recepta amb altres tipus de peix com la lluerna, l' escórpora, la polla... que son d'una textura i gust similar. Es pot acompanyar amb maionesa o salsa rosa i l'amanida com a complement.
Nosaltres hem esbandit els filets de peix amb aigua de mar. Si ho feu amb aigua de l'aixeta, ha de ser molt ràpidament, perquè el peix no perdi gust.
Prepararem un bol d'aigua freda que ens anirà molt bé per esbandir-nos els dits i treure'ns les espines que ens queden enganxades quan desespinem el peix.

VIDEORECEPTA
Pastis de panegalsLa recepta en 3 minuts

 

 

RESULTAT A TAULA
Un deliciós pastís fresquet, ideal per a l'estiu i per a tot temps.


Montse i Júlia