INGREDIENTS

1 kg d'albercocs nets i sense pinyol
350 g de sucre
1 llimona


MATERIAL NECESSARI

Una cassola d'acer inoxidable
Cullera d'acer inoxidable per remenar, evitem la fusta
Pots de vidre amb tapadores molt nets

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Rentem els albercocs, els tallem en dos longitudinalment, traiem el pinyol i en fem talls més petits.
Els pesem.
Els posem en un recipient que es pugui tapar i afegim 350 g de sucre per cada kg d'albercocs nets.
Els entrem a la nevera i deixem reposar 3 o 4 hores o d'un dia per l'altre.
La fruita s'estovarà i s'anirà barrejant amb el sucre.
Posem la cassola al foc, aboquem la fruita amb el sucre i comencem a coure a foc suau.
Ha d'agafar temperatura lentament.
Remenem amb suavitat.
La melmelada anirà canviant de color i de consistència, ho podrem comprovar remenant.
El temps de cocció és aproximat: per 1,350 kg de melmelada de 30 a 45 minuts.
Depèn de la maduresa de la fruita, del foc, de la cassola que utilitzem, hi ha molts factors.
A mitja cocció afegim el suc de llimona.

Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?
Quan comencem a coure, posem un plat petit al congelador.
Anem fent proves: traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de melmelada i l'entrem a la nevera, esperem uns minuts que refredi.
Empenyem la melmelada amb el dit, si fa plecs, ja la tenim llesta.
També observarem que, quan fa estona que cou, les bombolles peten més lentament i fan més soroll.
La melmelada no bull amb tanta alegria, costa més de remenar.
Un cop tenim la melmelada a punt, parem el foc i deixem reposar una estona.
Haurem rentat molt bé els pots, els podem bullir, assecar al forn a 100 Cº o utilitzar sortits del rentaplats.
Omplim els pots amb la melmelada calenta fins al coll del pot.
Repassem les vores dels pots perquè quedin ben nets.
També repassarem l'interior de les tapadores amb paper de cuina mullat amb alcohol. Tapem bé.
Agafem una olla i l'omplim fins a la meitat amb aigua calenta de l'aixeta, al fons posem un drap de cuina doblegat.
Hi posem dins els pots plens, ben tapats i encenem el foc.
L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre.
Bullim a 100 ºC, 30 minuts.
Parem el foc, deixem refredar sense tocar els pots.
Un cop refredat, traiem els pots, els eixuguem i els etiquetem.


PER SABER-NE MÉS

La podem coure amb 1/2 barra de canyella. Es conserva bé d'un any per l'altre. Per guardar-la, triarem un lloc fosc, fresc i sec.


VIDEORECEPTA

Confitura d'albercoc Us deixem unes imatges del procés

 

RESULTAT A TAULA

Aquesta melmelada, que té poc sucre, queda molt cremosa. Té la consistència d'una compota amb un gust de fruita molt accentuat. Per acompanyar les torrades de l'esmorzar, farcir pastissos, amb iogurt, amb gelats diversos, amb mató,  formatges frescos o a cullerades. Res a veure amb qualsevol melmelada que pugueu comprar. Que vagi de gust!

 

  

Júlia i Montse