Melmelada de prunes vermelles

INGREDIENTS

1 kg de prunes vermelles
350 g de sucre
Suc de ½ llimona
½ canó de canyella

MATERIAL NECESSARI
Una cassola d'acer inoxidable
Cullera, varetes o altre estri d'acer inoxidable per remenar. Eviteu la fusta
Pots de vidre amb tapadores, molt nets
Olla alta per bullir els pots i fer el bany Maria.

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Rentem les prunes, les tallem en dos longitudinalment, traiem el pinyol i fem 4 o 6 talls. No cal pelar-les. Pesem la fruita, la posem en un recipient de plàstic amb tapa i afegim 350 g de sucre per cada kg de prunes netes. L'entrem a la nevera i deixem reposar mínim 3 o 4 hores o d'un dia per l'altre. La fruita s'estovarà i es barrejarà amb el sucre. En una cassola aboquem la barreja de fruita i sucre. Remenem i comencem amb foc suau. Afegim la canyella i el suc de llimona. Ha d'agafar temperatura lentament. Remenem amb suavitat amb les varetes. La melmelada anirà canviant de color i de consistència, ho podrem comprovar en remenar. El temps de cocció és aproximat: per 1,350 kg de melmelada necessitarem de 30 a 45 minuts. Dependrà del grau de maduresa de la fruita, del foc i de la cassola que utilitzem. Hi ha molts factors.

Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?

Quan comencem a coure, posem un plat petit al congelador. Anem fent proves. Traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de la melmelada i l'entrem a la nevera, esperem uns minuts que es refredi. Empenyem la melmelada amb el dit, si fa plecs, ja la tenim llesta. També observarem que, quan la melmelada porta una bona estona coent, les bombolles peten més lentament i fan més soroll; la melmelada no bull amb tanta alegria i ens costa més de remenar.

Un cop tenim la melmelada a punt, parem el foc i deixem reposar una estona. Mentrestant, haurem rentat molt bé els pots: els podem bullir o assecar al forn a 100 Cº, o també els podem utilitzar sortits del rentaplats. Omplim els pots amb la melmelada calenta fins al coll del pot. Repassem les vores dels pots perquè quedin ben nets. També repassarem l'interior de les tapadores amb un paper de cuina que haurem mullat amb alcohol. Tapem bé. Preparem una olla i l'omplim fins a la meitat amb aigua calenta de l'aixeta, al fons posem un drap de cuina doblegat. Hi posem dins els pots plens, ben tapats, i encenem el foc. L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre. Bullim a 100 ºC, 30 minuts. Parem el foc, deixem refredar els pots dintre de l'olla. Un cop refredats, traiem els pots, els eixuguem i els etiquetem.

PER SABER-NE MÉS
La podem coure amb 1/2 barra de canyella. Es conserva bé d'un any per l'altre. Per guardar-la, triarem un lloc fosc, fresc i sec.

RESULTAT
Aquesta melmelada, que té poc sucre, queda molt cremosa. Té la consistència d'una compota amb un gust de fruita molt accentuat. Per acompanyar les torrades de l'esmorzar, farcir pastissos, amb iogurt, amb gelats diversos, amb mató, formatges frescos o a cullerades. Res a veure amb qualsevol melmelada comercial que pugueu comprar. Què vagi de gust!


Júlia i Montse