Tomàquet en conserva

INGREDIENTS
Tomàquets naturals madurs

Material per fer la conserva
Una olla alta
Una escorredora
3 bols grans
Unes pinces llargues (les de girar la carn serveixen)
Pots de vidre i tapadores
Eixugamans molt nets


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Primerament posem l'olla amb aigua al foc. Mentrestant rentem bé amb aigua i sabó els pots i les tapadores. També podem rentar-los al rentavaixelles. Quan l'aigua bulli, posem els pots i les tapadores a dintre i ho escaldem uns minuts. Estenem l'eixugamans a sobre del marbre de la cuina. Traiem els pots i les tapadores amb l'ajuda de les pinces i ho deixem escórrer a sobre.
Rentem els tomàquets, els fem un tall en forma de creu a la base i els escaldem 2 o 3 minuts. (Tinc el costum d'escaldar els pots nets i aprofito la mateixa aigua per escaldar els tomàquets).Els traiem de l'aigua, els posem a l'escorredora i esperem el temps suficient per que no cremin.
Els pelem, els tallem per la meitat i els espremem lleugerament amb les mans perquè treguin part de l'aigua i les llavors. Aquesta aigua del tomàquet, la guardarem en un bol. L'altre bol serà per les pells i l'altra pel tomàquet net.
Anirem omplint els pots amb el tomàquet tallat a trossos de la mida que ens convingui. Hem de prémer amb una mà de morter o una cullera per tal que els pots quedin ben plens fins al coll. Afegirem una mica de suc per acabar d'omplir-los. Netegem la boca dels pots i els tapem. Cal que les tapadores encaixin bé i que estiguin netes i seques. Un cop els pots plens i ben tapats, començarem a fer la part més important de la conserva. L'esterilització.
Utilitzarem la mateixa olla on tenim l'aigua. Si aquesta és massa calenta, afegirem aigua freda fins que ens quedi tèbia. Hi posem un drap doblegat al fons. Hi anem col·locant els pots de vidre; han de quedar coberts d'aigua uns tres dits per sobre de la tapadora. Encenem el foc i, quan l'aigua bull a 100ºC , comptem 30 minuts. Passat el temps, apaguem el foc i deixem refredar dintre de la mateixa olla.
Traiem els pots, els etiquetem i els posem en un lloc fresc, sec i fosc. Ho podem guardar més d'un any.

Júlia