Melmelada  de prunes grogues

INGREDIENTS
1 kg de prunes grogues
1 poma golden
350 g de sucre
1 llimona


MATERIAL NECESSARI
Una cassola d'acer inoxidable
Cullera o varetes o d'acer inoxidable per remenar, eviteu la fusta
Pots de vidre amb tapadores, molt nets
Olla alta per bullir els pots i fer el bany Maria.


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Rentem les prunes, les deixem escórrer i els fem un tall en forma de creu a la base.
Les posem dins d'un bol, afegim el sucre i la poma pelada sense el cor i ratllada.
No traurem els pinyols ni la pell de les prunes.
Ho entrem a la nevera i deixem reposar 3 o 4 hores.
També la podem deixar reposar a la nevera d'un dia per l'altre.
La fruita s'estovarà i s'anirà barrejant amb el sucre. 
Preparem una cassola i hi aboquem la barreja de fruita i sucre.
Remenem i comencem a coure a foc suau.
La melmelada anirà canviant de color i de consistència.
A mesura que la melmelada cou i es fa més espessa, la pell es desfarà, els pinyols de les prunes pujaran a la superfície i els podrem retirar fàcilment.
Si en queda algun no passa res.
Afegirem el suc de ½ llimona a mitja cocció.
El temps de cocció és aproximat; per 1,350 Kg de melmelada de 30 a 45 minuts.
Depèn del grau de maduresa de la fruita, del foc, de la cassola, hi ha molts factors.

Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?
Quan comencem a coure, posem un plat petit al congelador.
Anem fent proves: traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de melmelada i l'entrem a la nevera, esperem uns minuts que refredi.
Empenyem la melmelada amb el dit, si fa plecs, ja la tenim llesta.
També veurem que, quan fa estona que cou, les bombolles peten més lentament i fan més soroll.
La melmelada no bull amb tanta alegria, costa més de remenar.
Un cop tenim la melmelada a punt, parem el foc i deixem reposar una estona.
Haurem rentat molt bé els pots, els podem bullir, assecar al forn a 100 Cº o utilitzar sortits del rentaplats.
Omplim els pots amb la melmelada calenta fins al coll del pot.
Repassem les vores dels pots perquè quedin ben nets.
També repassarem l'interior de les tapadores amb paper de cuina mullat amb alcohol. Tapem bé.
Agafem una olla i l'omplim fins a la meitat amb aigua calenta de l'aixeta, al fons posem un drap de cuina doblegat.
Hi posem dins els pots plens, ben tapats i encenem el foc.
L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre.
Bullim a 100 ºC, 30 minuts.
Deixem refredar a la mateixa olla.
Un cop freds, retirem els pots de l'olla els eixuguem i els etiquetem.

PER SABER-NE MÉS
La podem coure amb 1/2 barra de canyella. Aquesta melmelada ens ha de quedar d'un color daurat. En coure-la amb els pinyols, ens facilita molt la feina, ja que les prunes grogues costen molt de manipular. Hem de triar la fruita ben madura, verda ens quedaria una melmelada molt àcida. Es conserva bé d'un any per l'altre. Per guardar-la, triarem un lloc fosc, fresc i sec.


RESULTAT A TAULA
Aquesta melmelada, que té poc sucre, queda molt cremosa. Té la consistència d'una compota. No és habitual fer-la, però barrejada amb la poma queda molt bona i és una bona manera d'aprofitar les prunes grogues. Què vagi de gust!


Júlia i Montse