Melmelada de prunes grogues

INGREDIENTS
1 kg de prunes grogues
1 poma golden
350 g de sucre
1 llimona.


MATERIAL NECESSARI
Una cassola d'acer inoxidable
Cullera, varetes o altre estri d'acer inoxidable per remenar (eviteu la fusta)
Pots de vidre amb tapadores, molt nets
Olla alta per bullir els pots i fer el bany Maria.


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Rentem les prunes, les deixem escórrer i els fem un tall en forma de creu a la base. Les posem dins d'un bol, afegim el sucre i la poma pelada sense el cor i ratllada. No traurem els pinyols ni la pell de les prunes.
Ho entrem a la nevera i deixem reposar 3 o 4 hores. La fruita s'estovarà i s'anirà barrejant amb el sucre. També la podem deixar reposar a la nevera d'un dia per l'altre. Preparem una cassola i hi aboquem la barreja de fruita i sucre. Remenem i comencem a coure a foc suau. Ha d'agafar temperatura lentament. Anirem remenant amb suavitat amb les varetes d'acer inoxidable. La melmelada anirà canviant de color i de consistència, ho podrem comprovar al remenar. A mesura que la melmelada cou i es fa més espessa, la pell es desfarà, els pinyols de les prunes pujaran a la superfície i els podrem retirar fàcilment; si en queda algun no passa res. Afegirem el suc de ½ llimona a mitja cocció. El temps de cocció és aproximat; per 1,350 Kg de melmelada necessitarem de 30 a 45 minuts; dependrà del grau de maduresa de la fruita, del foc, de la cassola que utilitzem... Hi ha molts factors.

Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?
Quan comencem a coure, posem un platet al congelador. Anem fent proves. Traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de la melmelada i l'entrem a la nevera, esperem uns minuts que es refredi. Empenyem la melmelada amb el dit, si fa plecs ja la tenim llesta. També observarem que quan porta una bona estona coent, les bombolles peten més lentament i fan més soroll; la melmelada no bull amb tanta alegria i ens costa més de remenar. Un cop tenim la melmelada a punt, parem el foc i deixem reposar una estona. Mentrestant, haurem rentat molt bé els pots (els podem bullir o assecar al forn a 100ºC o també els podem utilitzar sortits del rentaplats). Omplim els pots amb la melmelada calenta (que no cremi) fins al coll del pot. Repassem les vores dels pots perquè quedin ben nets. També repassarem l'interior de les tapadores amb un paper de cuina que haurem mullat amb alcohol. Tapem bé. Agafem una olla de mida adient i l'omplim fins a la meitat amb aigua calenta de la aixeta, al fons posem un drap de cuina doblegat. Hi posem dins els pots plens, ben tapats i encenem el foc. L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre. Bullim a 100ºC 30 minuts. Parem el foc, deixem refredar. Un cop refredat traiem els pots, els eixuguem i els etiquetem.

PER SABER-NE MÉS
La podem coure amb 1/2 barra de canyella. Aquesta melmelada ens ha de quedar d'un color daurat. Al coure-la amb els pinyols, ens facilita molt la feina ja que les prunes grogues costen molt de manipular. Hem de triar la fruita ben madura, amb la pell verda ens quedaria una melmelada molt àcida. Es conserva bé d'un any per l'altre. Per guardar-la, triarem un lloc fosc, fresc i sec.


RESULTAT
Aquesta melmelada, que té poc sucre, queda molt cremosa. Té la consistència d'una compota. No és habitual fer-la, però barrejada amb la poma queda molt bona i és una bona manera d'aprofitar les prunes grogues. Què vagi de gust!


Júlia