INGREDIENTS
1 kg de cireres
400 g de sucre
Suc de 1/2 llimona
1/2 poma ratllada
MATERIAL NECESSARI AMB SISTEMA TRADICIONAL
Una cassola d'acer inoxidable
Cullera o varetes d'acer inoxidable per remenar, eviteu fusta.
1 olla
Pots de vidre amb tapa, molt nets
Una balança
MATERIAL NECESSARI AMB THERMOMIX
Rentem els pots de vidre i les tapes i els escaldem amb aigua bullent.
Els podem rentar i assecar al forn a 100 ºC, 10 minuts.
PREPARACIÓ I COCCIÓ TRADICIONAL
Retirem les cues de les cireres, les rentem i traiem el pinyol amb un bolígraf Bic.
Pesem la fruita i el sucre.
Decidim si volem les cireres senceres o una melmelada clàssica.
Amb cireres senceres
Obtindrem una melmelada ideal per a cobertura de pastissos.
En aquest cas només les courem 20 minuts per tal que quedin senceres.
Amb cireres trossejades
Obtindrem una melmelada tradicional.
Cocció de la melmelada
En una cassola posem la fruita, el sucre i ho deixem 4 o 5 hores a la nevera.
Afegim la poma ratllada, remenem i comencem a coure a foc suau.
Ha d'agafar temperatura lentament, remenem amb suavitat.
La melmelada anirà canviant de color i de consistència.
A mitja cocció hi afegim el suc de llimona.
El temps de cocció és aproximat: per 1,350 kg de melmelada de 30 a 40 minuts, depèn de la maduresa de la fruita, del foc, de la cassola, hi ha molts factors.
Un cop cuita triturem amb la batedora.
Posem la melmelada als pots, els omplim fins al coll, tapem i els posem dins d'una olla amb aigua.
Bullim 30 minuts i deixem refredar a la mateixa olla.
Un cop freds, els guardem en lloc fosc, fresc i sec.
La melmelada es conserva un any.
PREPARACIÓ I COCCIÓ AMB THERMOMIX
Retirem les cues de les cireres.
Les rentem i traiem el pinyol amb un bolígraf Bic.
Pesem les cireres al vas, afegim el sucre, el suc de llimona i la poma ratllada.
Triturem en funció de la textura que vulguem: 20 segons, velocitat 5, textura normal. Ben fina, 30 segons, velocitat progressiva 5-10.
Programem 40 minuts, 100 ºC, velocitat 2, sense cubilet, amb el cistell sobre la tapa.
Posem la melmelada calenta dins dels pots, els omplim fins a dalt, tapem i els donem la volta a mesura que els omplim.
Els deixem refredar en aquesta posició, es farà el buit.
Un cop freds, els guardem en un lloc fosc, fresc i sec.
Ens conserven bé mesos.
Per una conservació més llarga, els bullim al bany Maria.
PER SABER-NE MÉS
Traiem el pinyol amb un bolígraf Bic. Traiem la mina, per la punta premem sobre la cirera per on hem tret la cua. El pinyol sortirà de cop i ben net.
RESULTAT A TAULA
Ideal per a cobertures, farcir pastissos, per menjar amb iogurt i cereals, amb gelats diversos, amb mató, formatges frescos o a cullerades. Res a veure amb qualsevol melmelada que pugueu comprar. Que vagi de gust!
Montse i Júlia