Melmelada de cireres

INGREDIENTS

1 kg de cireres
400 g de sucre
Suc de 1/2 llimona
1/2 poma ratllada

MATERIAL NECESSARI AMB SISTEMA TRADICIONAL

Una cassola d'acer inoxidable
Cullera, varetes o algun estri d'acer inoxidable per remenar. Eviteu la fusta.
1 olla
Pots de vidre amb tapa, molt nets
Una balança

MATERIAL NECESSARI AMB Thermomix
Pots de vidre amb tapa, molt nets

Rentem els pots de vidre i les tapes i els escaldem amb aigua bullent.  Si no els volem escaldar, també els podem posar  damunt la reixa del forn, amb la boca cap per avall,  a 120 ºC durant 10 minuts. 


PREPARACIÓ I COCCIÓ TRADICIONAL 

Retirem les cuetes de les cireres. Les rentem i traiem el pinyol amb un bolígraf Bic. Pesem la fruita i el sucre. En aquest punt hem de decidir si volem les cireres senceres o una melmelada clàssica.

Amb cireres senceres,
Ens quedarà una mena de melmelada ideal per a la cobertura de pastissos. En aquest cas només les courem 20 minuts per tal que ens quedin ben senceres.
Amb cireres trossejades
Ens quedarà la textura d'una melmelada tradicional.

Cocció de la melmelada
Preparem una cassola, aboquem la fruita i el sucre i ho deixem unes 4 o 5 hores a la nevera.
Afegim la poma ratllada, ho remenem i comencem a coure a foc suau. Ha d'agafar temperatura lentament. Ho anirem remenant amb suavitat amb les varetes d'acer inoxidable.
La melmelada anirà canviant de color i de consistència, ho podrem comprovar mentre remenem. A mitja cocció hi afegim el suc de llimona. El temps de cocció és aproximat: per 1,350 kg de melmelada necessitarem de 30 a 40 minuts, dependrà del grau de maduresa de la fruita, del foc, de la cassola que utilitzem... Hi ha molts factors. 
Un cop cuita, si no volem trobar trossets de fruita, la podem triturar amb la batedora. 
Posem la melmelada dins dels pots, els omplim fins al coll, tapem i els posem dins d'una olla amb aigua.  Entre pot i pot posem un drap per tal que no es toquin i evitar que es trenquin. Bullim  els pots 30 minuts i deixem refredar a la mateixa olla. Un cop freds, els guardem en lloc fosc, fresc i sec.  Ens conserven un parell d'anys .  

PREPARACIÓ I COCCIÓ AMB THERMOMIX

Retirem les cuetes de les cireres. Les rentem i traiem el pinyol amb un bolígraf Bic.
Pesem les cireres al vas, afegim el sucre, el suc de llimona i la poma ratllada.
Triturem en funció de la textura que vulguem:  20 segons a velocitat 5 seria una textura normal. Si la volem homogènia, 30 segons a velocitat progressiva 5-10.

Programem 40 minuts, 100 ºC, velocitat 2. Sense cubilet i amb el cistell a sobre de la tapa.
Posem la melmelada calenta dins dels pots, els omplim fins a dalt, tapem  i donem la volta als pots a mesura que els anem omplint. Els deixem refredar en aquesta posició, es farà el buit. Un cop freds, els guardem en un lloc fosc, fresc i sec. Ens conserva bé durant força mesos. Si volem una conservació més llarga, bullim els pots tal com s'explica al sistema tradicional.

PER SABER-NE MÉS
Per treure el pinyol, farem servir un bolígraf Bic. Traiem la mina i, per la punta, premem sobre la cirera per la part on hem tret la cua. El pinyol sortirà de cop i ben net. 

RESULTAT A TAULA

Ideal per cobertures, farcir pastissos, per menjar amb iogurt i cereals, amb gelats diversos, amb mató, formatges frescos, a cullerades...Res a veure amb qualsevol melmelada que pugueu comprar. Que vagi de gust!

Montse