INGREDIENTS
1 kg de groselles
350 g de sucre
1/2 poma ratllada
MATERIAL NECESSARI: SISTEMA TRADICIONAL
Una cassola d'acer inoxidable
Cullera, varetes o algun estri d'acer inoxidable per remenar. Eviteu la fusta
1 olla
Pots de vidre amb tapa, molt nets
Una balança
MATERIAL NECESSARI: Thermomix
Pots de vidre amb tapa, molt nets
Rentem bé els pots de vidre i les tapes i els escaldem amb aigua bullent. Si no els volem escaldar, els podem posar damunt la reixa del forn, amb la boca cap avall, a 120 ºC 10 minuts.
PREPARACIÓ I COCCIÓ TRADICIONAL
Rentem les groselles.
Preparem una cassola, hi posem la fruita i el sucre i ho deixem unes 4 o 5 hores a la nevera.
Afegim la poma ratllada. Ho remenem i ho comencem a coure a foc suau. Ha d'agafar temperatura lentament. Ho anirem remenant amb suavitat amb les varetes d'acer inoxidable.
La melmelada anirà canviant de color i de consistència, ho podrem comprovar mentre remenem.
El temps de cocció és aproximat: per 1,350 kg de melmelada necessitarem de 25 a 30 minuts, dependrà del grau de maduresa de la fruita, del foc, de la cassola que utilitzem. Hi ha molts factors.
Si no volem trobar grana a la melmelada, la podem triturar amb la batedora i passar-la pel colador xinès abans de la cocció.
La posem dins dels pots, els omplim fins al coll, tapem i els posem dins d'una olla amb aigua que cobreixi. Entre pot i pot posem un drap per tal que no es toquin i evitar que es trenquin. Bullim 30 minuts i deixem refredar a la mateixa olla. Un cop freds, els guardem en lloc fosc, fresc i sec. Es conserva un parell d'anys .
PREPARACIÓ I COCCIÓ AMB THERMOMIX
Rentem les groselles i les posem al vas, triturem 1 minut a velocitat progressiva 5-10. La passem pel colador xinès i la tornem a posar dins del vas amb el sucre.
Programem 20 minuts, varoma, velocitat 2; sense cubilet i amb el cistellet al damunt de la tapa.
Posem la melmelada calenta dins dels pots, els omplim fins a dalt, tapem i els donem la volta a mesura que els anem omplint. Els deixem refredar en aquesta posició, i es farà el buit. Un cop freds, els guardem en un lloc fosc, fresc i sec. Ens conserva bé força mesos. Si volem una conservació més llarga, bullim els pots tal com expliquem en el sistema tradicional.
PER SABER-NE MÉS
Les groselles són molt delicades. Si no volem que es facin malbé, les deixem amb el sucre a la nevera. Poden estar fins a 2 dies fins que trobem el moment de fer la melmelada.
VIDEORECEPTA
La recepta en 2 minuts
RESULTAT
Ideal per a cobertures, farcir pastissos, per menjar amb iogurt i cereals, amb gelats diversos, amb mató, formatges frescos, a cullerades. Res a veure amb qualsevol melmelada que pugueu comprar. Que vagi de gust!
Montse i júlia