INGREDIENTS
1 kg de mores
350 g de sucre
1 poma ratllada
El suc de 1/2 llimona
MATERIAL
Una cassola d'acer inoxidable
Cullera o varetes d'acer inoxidable per remenar, eviteu la fusta.
1 olla
Pots de vidre amb tapa, molt nets
PREPARACIÓ I COCCIÓ TRADICIONAL
Rentem els pots de vidre i les tapes i els escaldem.
Els podem posar sobre la reixa del forn, 10 minuts a 100 ºC.
Rentem les mores, les posem a la cassola amb el sucre i ho deixem 4 o 5 hores a la nevera.
Afegim la poma ratllada, remenem i comencem a coure a foc suau.
Remenem amb cura.
La melmelada anirà canviant de color i de consistència.
A mitja cocció afegim el suc de llimona.
El temps de cocció és aproximat: per 1,350 kg, de 25 a 30 minuts, depèn la maduresa de la fruita, del foc, de la cassola, hi ha molts factors.
Un cop cuita, si no volem llavors, la triturem i passem pel colador xinès.
La posem als pots, els omplim fins a dalt, tapem i els posem dins d'una olla amb aigua.
Fem el bany Maria.
Bullim els pots 30 minuts i deixem refredar a la mateixa olla.
Un cop freds, els guardem en lloc fosc, fresc i sec.
Ens conserven un any .
PREPARACIÓ I COCCIÓ AMB THERMOMIX
Rentem els pots de vidre i les tapes i els escaldem.
Els podem posar sobre la reixa del forn, 10 minuts a 100 ºC.
Rentem les mores, les posem al vas, triturem 1 minut, velocitat progressiva 5-10.
Ho passem pel colador xinès i tornem a posar dins del vas.
Afegim el sucre, mitja poma ratllada i el suc de llimona.
Programem 25 minuts, 100 ºC, velocitat 2, sense cubilet i amb la cistella sobre la tapa.
Posem la melmelada calenta dins dels pots, els omplim fins a dalt, tapem i els donem la volta.
Els deixem refredar en aquesta posició, es farà el buit.
Un cop freds, els guardem en lloc fosc, fresc i sec.
Ens conserva bé mesos.
Si volem una conservació més llarga, els bullim al bany Maria.
PER SABER-NE MÉS
Les mores són molt delicades. Per evitar que es facin malbé, les deixem amb el sucre a la nevera. Poden estar fins a 2 dies fins al moment de fer la melmelada.
RESULTAT A TAULA
Ideal per a cobertures, farcir pastissos, per menjar amb iogurt i cereals, amb gelats diversos, amb mató, formatges frescos, a cullerades. Res a veure amb qualsevol melmelada que pugueu comprar. Que vagi de gust!
Montse i Júlia