INGREDIENTS
1 kg de préssecs (pes net)
350 g de sucre
1 llimona
1 poma
MATERIAL NECESSARI
Una cassola d'acer inoxidable.
Cullera o un altre estri d'acer inoxidable per remenar. Eviteu la fusta.
Pots de vidre amb tapadores, molt nets.
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Pelem els préssecs, els tallem a trossos, traiem el pinyol i en fem talls més petits.
Els pesem i els posem en un recipient que es pugui tapar. Afegim 350 g de sucre per quilo de préssec net. Els entrem a la nevera i deixem reposar 3 o 4 hores. La fruita s'estovarà i s'anirà barrejant amb el sucre. També ho podem deixar reposar d'un dia per l'altre.
Posem la cassola al foc, aboquem la fruita amb el sucre i comencem a coure a foc suau; ha d'agafar temperatura lentament.
Ratllem una poma directament dins de la cassola i hi afegim el suc d'una llimona,
Anirem remenant amb suavitat amb les varetes d'acer inoxidable.
La melmelada anirà canviant de color i de consistència, ho podrem comprovar remenant. El temps de cocció és aproximat: per 1,350 kg de melmelada necessitarem de 30 a 45 minuts; dependrà del grau de maduresa de la fruita, del foc, de la cassola que utilitzem, hi ha molts factors.
En acabar la cocció, amb les varetes podem remenar per a obtenir la textura desitjada.
Mentre es fa la melmelada, rentem i bullim els pots de vidre i les tapadores. Ho podem fer posant-los a la reixeta del forn o escaldant-los dins d'una olla amb aigua bullent.
Quan tinguem la melmelada feta, abans que es refredi, l'envasem en els pots que hem preparat, tanquem la tapa ben fort i els hi donem la volta. Els deixem refredar i així es fa el buit.
PER SABER-NE MÉS
Es conserva bé uns mesos. Si volem conservar la melmelada d'un any per l'altre, hem de bullir els pots al bany Maria 30 minuts. Per guardar-la, triarem un lloc fosc, fresc i sec.
RESULTAT A TAULA
Aquesta melmelada, que té poc sucre, queda molt cremosa. Té la consistència d'una compota amb un gust de fruita molt accentuat. Per acompanyar les torrades de l'esmorzar, farcir pastissos, amb iogurt, amb gelats diversos, amb mató, formatges frescos, a cullerades. Res a veure amb qualsevol melmelada que pugueu comprar. Que vagi de gust!
Montse i Júlia