Rentat i conservació de verdures

Les verdures i fruites s'han de netejar molt bé, sobretot les que consumim en cru. Poden tenir restes de terra, insectes, caragols, llimacs.
També poden tenir bacteris procedents de l’aigua del rec, la manipulació o el transport.  Per altra banda, si no són ecològiques, tindran restes de pesticides i productes químics.

Quan fem la compra, hem de seleccionar bé  fruites i verdures.  Tant amb la verdura com amb la fruita, descartarem les  que tinguin mal aspecte, com ara rascades a la pell, amb taques grogues o fongs. La fruita ha de ser forta i de color viu. La mida i la forma no són importants. Les fruites o verdures de mida petita o de forma irregular són  igualment bones.

Cal rentar-nos les mans i mantenir els ganivets, els estris de cuina i les superfícies on treballem escrupolosament netes.

Les fruites i verdures s’han de netejar, fins i tot les que mengem pelades com els melons i les síndries. S’han de rentar amb la seva pela i sense tallar, per evitar que la brutícia i els tòxics puguin contaminar la polpa. 

Passar les fruites i verdures sota l’aixeta va bé per treure la terra, però no és suficient. Un raspall suau o una esponja sense sabó ajuden molt.

Retirarem les fulles exteriors de les verdures de fulla com ara enciams, escaroles o cols; ja que són les més exposades als tòxics i deixarem les fulles senceres.

En general, hem de submergir en aigua les fruites i verdures uns 10 minuts, no allargarem el temps de remull per evitar la pèrdua de vitamines.
Per cada litre d’aigua afegirem una cullerada de vinagre, suc de llimona, bicarbonat o els tres productes combinats. Una altra opció és afegir aigua oxigenada. Mai s’ha de desinfectar amb detergent o lleixiu, les seves restes són tòxiques.

Les patates, remolatxes i pastanagues, s’esbandeixen de nou un cop pelades.

Després del remull, esbandirem amb aigua corrent i deixarem escórrer. Les fulles les centrifugarem. Un cop tot ben net i assecat, ho conservarem a la nevera.

Aquest hàbit d’higiene, pot evitar molts trastorns i ingesta de plaguicides.
Fent això també estalviarem temps, ho  tindrem tot llest per cuinar, mantindrem la verdura més temps i la nevera en òptimes condicions.

Hem preparat aquest  article basant-nos en la nostra  experiència personal. Fa dècades que utilitzem el vinagre i la llimona per a rentar verdures i fruites. No obstant això, hem complementat  la informació amb un interessant article de Mercedes Blasco, Nutricionista i màster en nutrició i salut.

 

Montse i Júlia