Pa de fajol

INGREDIENTS PER A UN PA D'1 kg aprox.
350 g de fajol (blat sarraí) en gra, ecològic
150 g de pipes de gira-sol, ecològiques
350 ml d'aigua mineral o filtrada
10 g de sal
10 g de psyllium


PREPARACIÓ
Rentem el fajol i les pipes en un bol. Ho escorrem i cobrim amb aigua mineral o filtrada.
Deixem en remull 3 o 4 hores. Transcorregut el temps indicat, deixem escórrer l'aigua de remull uns minuts, sense pressa.
Passem de nou al bol. Incorporem els 350 ml d'aigua. Afegim la sal i el psyllium.
Triturem molt bé fins que ens quedi una massa fina.
Podem fer aquesta operació amb batedora, got batedor o Thermomix.
Si hem batut en el mateix bol, llest per a fermentar.
Si hem batut en robot o got batedor, passem la massa al bol.
Tapem el bol amb un plat, no cal que ajusti. Cobrim amb un eixugamans i deixem fermentar unes 38 hores. El temps dependrà de la temperatura ambient.
La massa agafarà volum, esponjarà i fermentarà.
Cal que triem un lloc tèbi per tal que la massa fermenti.


COCCIÓ
Encenem el forn a 200 °C, escalfor a dalt i a baix.
Untem un motlle de plum-cake  (de 30 cm) amb oli i l'empolvorem amb farina de sarraí o una altra farina sense gluten. Amb molta cura i manipulant el mínim, passem la massa al motlle amb l'ajuda d'una espàtula. Allisem lleugerament la superfície i, amb un ganivet esmolat, fem un tall longitudinal a la superfície de la massa.
Posem el pa al forn i el deixem 2 h aprox. Quedarà una escorça daurada i forta per fora i una molla esponjosa i humida a l'interior. Passat el temps de cocció, retirem el pa del forn, desemmotllem i deixem refredar sobre una reixeta.
El conservarem embolicat amb un drap de cuina. Aguanta perfectament gairebé una setmana (si us dura).


PER  SABER-NE MÉS
El fajol és un fals cereal amb una curiosa forma de piràmide. Té un alt valor nutritiu, molt superior al d'altres cereals i amb propietats molt interessants per a la nostra salut. Abans de començar el procés, recomanem que us organitzeu. Aquest pa té un procés de fermentació llarg i heu de tenir en compte els horaris. D'altra banda, dóna molt poca feina.

VIDEORECEPTA

Pa de fajolLa recepta en 2 minuts

 

 

 

 

 


RESULTAT A TAULA
Un pa sense gluten, apte per a celíacs i molt saborós per als qui, sense ser celíacs, apreciem un bon pa.


Júlia i Montse