INGREDIENTS RECEPTA 1
Olives arbequines
Aigua
Sal
Farigola fresca

INGREDIENTS RECEPTA 2
Olives arbequines
Aigua
Sal
Alls
Pell de taronja
Pell de llimona
Farigola fresca

Llor (millor fresc)


PREPARACIÓ

El primer pas és rentar les olives i posar-les en un recipient cobertes d'aigua. És important utilitzar aigua mineral o filtrada.

Canviarem l'aigua de les olives cada dia durant 9 dies seguits. Aquesta operació farà que perdin l'amargor.
Després dels 9 dies preparem l'aigua amb sal, els pots de vidre, les herbes i les pells de cítrics sense la part blanca.


Per fer l'aigua amb sal
En un bol, posem un litre d'aigua mineral a temperatura ambient i 100 g de sal. Aquesta és la proporció. Ho remenem fins que la sal es dissolgui.

 
PER FER LA RECEPTA 1

En un pot de vidre, fem una base amb unes branques de farigola. Fem capes d'olives intercalant branques de farigola (mireu la foto). Quan arribem al coll del pot, l'omplim amb l'aigua i sal de manera que les olives quedin ben cobertes. Acabem fent un "tap" amb branques de farigola. Tapem el pot i el deixem reposar en un lloc fosc, fresc i sec. Per tastar les olives hem d'esperar un mes. 

 

PER FER LA RECEPTA 2

Preparem els alls sense pelar, les fulles de llor, la farigola i les pells de taronja i de llimona sense la part blanca. Hem utilitzat taronja i llimona sense tractar. Si no en trobeu, renteu molt bé la fruita.

En un pot de vidre fem una base amb unes branques de farigola, una fulla de llor, un parell de grans d'all i una mica de pell de cítrics. Anem fent capes d'olives intercalant els ingredients al gust (mireu la foto). Quan arribem al coll del pot, l'omplim amb l'aigua amb sal de manera que ens quedin les olives ben cobertes. Acabem fent un "tap" amb una fulla de llor i branques de farigola. Tapem el pot i el deixem reposar en un lloc fosc, fresc i sec. Per tastar les olives hem d'esperar un mes. 

 

 PER SABER-NE MÉS

Hem posat dues maneres diferents d'adobar les olives que es poden fer a la vegada. Les olives arbequines són petites i no s'han de partir per adobar-les, això simplifica molt la feina. Al coll del pot es farà una capa blanca. Quan traiem olives, destaparem el pot, traurem el "tap" de farigola i, un cop tretes les olives, tornarem a posar el mateix "tap" de farigola i tornarem a tapar el pot.
Aquesta recepta ens l'ha explicat l'Antònia, del Bar Voramar de Llançà. Recepta de família que ja feia la seva àvia i que l'Antònia segueix preparant cada any.

RESULTAT A TAULA

Olives casolanes de tota la vida, d'aquelles que quan encetes el pot no pots parar de menjar. Què vagi de gust!

Montse i Júlia