Els cigrons d'en Pep 

INGREDIENTS PER A 4 O 5 PERSONES

750 g de cigrons cuits
2 cebes mitjanes
2 pomes verdes àcides
100 g de panses sultanes
1 cullerada de cúrcuma
1 cullerada de cafè de comí molt
1 cullerada de cafè de comí en gra
1/3 de canó de canyella
1 bitxo petit
1/4 de llimona confitada amb sal, opcional
3 cardamoms
Oli
Sal
Pebre negre molt 
Vi blanc, un vas

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Tallem la ceba a la Juliana.
Pelem les pomes i les fem a daus.
Posem les panses a remullar amb aigua mineral. 
Fem un sofregit amb les cebes.
Quan la ceba sigui transparent, afegim la poma tallada a daus i incorporem totes les espècies.
Si optem per la llimona, la posem en aquest moment.
Afegim una mica d'aigua mentre el sofregit va coent perquè no quedi ros i vagi confitant.
Un vas de vi blanc també hi queda bé.
Quan tinguem el sofregit al punt, afegim els cigrons cuits, les panses i ho cobrim amb l'aigua. Rectifiquem de sal.
Deixem coure uns 10 minuts i ja es pot servir.

PER SABER-NE MÉS

Les llimones confitades en sal són típiques del Marroc i es fan posant llimones obertes, sense acabar-les de tallar, en sal grossa en un pot gran. La llimona amb la sal dóna un gust especial que serveix per a fer rostits de carns, aviram, olives, peix cuit, escabetxos i verdures. Cal buscar llimones que no siguin encerades per a fer-ho. En aquesta recepta és un ingredient secundari. 

Els cigrons poden ser de pot o comprar-los cuits a la bacallaneria. En aquest cas, demanarem suc de la cocció. Si els volem coure a casa, aquí us ho expliquem.

Els cigrons són potser els llegums més difícils de coure, s'han de rentar bé i posar-los a remullar amb aigua calenta, mineral o filtrada i sal. Remullar 12 hores. Passat el temps de remull, s'han d'escórrer, i coure'ls amb aigua mineral nova que ja estigui calenta i sal. Una segona opció és posar els cigrons a coure afegint una culleradeta de bicarbonat a l'aigua. També es pot afegir un tros d'alga kombu a l'aigua de cocció, ajuda a coure i aporta una bona quantitat de minerals. Tindrem els cigrons cuits en uns 40-50 minuts. Fets a casa són molt bons.

VIDEORECEPTA
Cigrons amb espèciesLa recepta en 2 minuts

RESULTAT A TAULA

Aquesta recepta ens la va passar en Pep Prats. Com que no en sabem ni la procedència ni el nom original, l'he batejat amb el seu nom. Una manera diferent i sorprenent de menjar cigrons. Ajusteu la quantitat de les espècias al vostre gust. Aquest plat es congela molt bé. 

Júlia i Montse