Carxofes confitades

INGREDIENTS

Carxofes
1 cullerada de grans de pebre
1 gra d'all
2 o 3 fulles de menta
Oli d'oliva verge
Sal Maldon

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Les carxofes les triem tendres, de mida petita i ben tancades.
Tallem la part superior de les fulles, retirem les fulles exteriors i deixem part més tendra. Pelem el tronc.
Les tallem en 4 o en més trossos segons la mida.
Posem les carxofes en una cassola, les cobrim d'oli, hi afegim el gra d'all, 1 cullerada de pebre en gra i la menta.
Escalfem suaument controlant amb un termòmetre. La temperatura no ha de passar de 100 ºC.
Les deixem coure 30 o 40 minuts. Les punxem amb una forquilla per comprovar la cocció.
A l'hora de servir, les deixem sobre paper de cuina una estona i amanim amb sal Maldon.
Recepta del nostre bon amic Xef Biktor.

Carxofes en conserva

Conserva
Si volem fer-les en conserva, rentem els pots i les tapadores i els bullim 10 minuts.
Els deixem eixugar a sobre d'un drap de cuina net fins que els pots siguin secs.
Quan les carxofes siguin cuites, abans que es refredin, les posem als pots de vidre i els omplim fins dalt amb l'oli calent.
Hi afegim unes gotes de vinagre o de llimona, tanquem el pot ben fort i el deixem de cap per avall unes hores; així es farà el buit i es conservaran millor.
D'aquesta manera se'ns guardaran uns quants mesos i tindrem carxofes tot l'any.


PER SABER-NE MÉS
Quan coem les carxofes és important que la temperatura no passi dels 100 ºC, per evitar que les carxofes es fregeixin. Així quedaran bones i tendres. Si al començament ens passem de temperatura, podem treure la cassola del foc o afegir més oli. Si sobra oli, l'aprofitem per cuinar altres plats.

RESULTAT A TAULA
Unes carxofes tendres i gustoses per servir com a aperitiu, preparar alguna tapa o acompanyar algun plat.

Montse