Navalles al forn

INGREDIENTS
Navalles; 1 paquet porta unes 22 navalles 
Oli d'oliva verge
Sal

Per fer la salsa
1 gra d'all
Julivert
Sal
Oli

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Abans de cuinar les navalles, les cobrim totalment amb aigua mineral i un bon grapat de sal. Si és aigua de mar, molt millor. És important que les deixem dretes per tal que deixin anar la sorra que puguin tenir. Les guardem a la nevera. Al cap de dues hores, traiem les navalles de la nevera i els hi donem la volta: la part que estava a dalt, la posem a sota. Si hi ha sorra, canviem l'aigua.

Quan les vulguem fer, les traiem de la nevera, les esbandim, les escorrem i ja les podem cuinar.
Escalfem el forn a 190 ºC. Posem les navalles en una plata de forn, amanim amb un polsim de sal i un fil d'oli. Les entrem al forn fins que estiguin ben obertes; uns 4 o 5 minuts. Si les deixem massa temps, queden seques i no són gens bones.
En un morter fem una picada amb all, julivert i un polsim de sal. Quan ho tinguem ben picat, hi afegim un bon raig d'oli i remenem. Servim les navalles amanides amb aquesta salsa. Servim en un bol a part la resta de la salsa.

 

PER SABER-NE MÉS
Hem cuinat les navalles amb forn combinat, a 190 ºC, 60% d'humitat, 5 minuts. Si no tenim forn combinat, podem posar un recipient amb aigua dins del forn.

El temps de cocció és important. Quan estan ben obertes, les podem treure.

Les navalles, si són fresques, es conserven, vives, uns tres dies a la nevera. Si les tenim amb aigua de mar, molt millor. També podem preparar aigua mineral amb un bon grapat de sal en una proporció de 30 g de sal per litre. 

RESULTAT A TAULA
Com a aperitiu, entrant o acompanyant un peix a la planxa. Són boníssimes!

Montse