INGREDIENTS
290 ml d'aigua
250 g de farina de força
250 g de farina de pastisseria
10 g de sal
50 g de massa mare
12,5 de llevat fresc
Per fer la massa mare
Farina d'espelta i aigua mineral (mireu el post de massa mare)
Estris
Una cassola de ferro amb tapa
Un robot de cuina
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Per fer aquest pa, hem utilitzat Thermomix.
Es pot fer la massa amb un altre tipus de robot o pastar-la a mà.
Pastat amb Thermomix
Posem al vas del robot 290 ml d'aigua.
Afegim la farina, la sal, el llevat fresc esmicolat amb els dits, i la massa mare.
Programem 10 minuts, velocitat espiga.
LLevat de la massa
Un cop feta la massa, enfarinem el taulell, bolquem la massa i li donem forma.
La deixem en un bol, tapada, fins que dobli el volum, uns 30-40 minuts.
La posem al taulell enfarinat i la pastem dos minuts amb suavitat.
La tornem a deixar dins del bol, tapada fins que torni a doblar el volum.
Per al llevat de la massa, la deixem en un lloc càlid.
A l'estiu és més fàcil.
Hi ha forns que tenen l'opció de llevar la massa.
L'hem deixat llevar dins del forn a 30 ºC, 40-45 minuts el primer cop i 30 minuts el segon cop.
Cocció del pa
Escalfem el forn a 225 ºC, amb la cassola buida a dins.
Amb el forn a punt i les mans enfarinades, traiem la massa del bol amb suavitat, la posem al taulell enfarinat, sense remenar-la massa, li donem forma i fem una creu amb un ganivet esmolat.
Ràpidament traiem l'olla de ferro del forn, hi posem dins el pa i l'entrem al forn a 225 ºC.
Si el forn ho permet, donem un cop de vapor al moment d'entrar l'olla.
Si no hi ha aquesta opció, posem una safata amb aigua per donar humitat.
Passats 5 minuts, tapem l'olla de ferro i deixem coure 40 minuts.
Destapem l'olla, el nostre pa ja fa goig.
El deixem una estona més fins que el pa estigui daurat.
El traiem del forn i el deixem reposar a temperatura ambient.
PER SABER-NE MÉS
Segons el professor Mihály Csíkszentmihályi, de la Universitat de Claremont, als EUA, "fer pa a casa és atrapar la felicitat amb les mans". Ell explica que “Els canvis neurològics que es produeixen al cervell, quan es fa una activitat absorbent, com ara fer pa, activen el sistema de recompensa i plaer del cervell.
Us podem dir que funciona, traure el teu propi pa del forn és tot un plaer. Us ho recomanem.
LA RECEPTA EN UN MINUT
VIDEORECEPTA
RESULTAT A TAULA
Un pa casolà amb crosta cruixent, boníssim!
Montse i Júlia