Canelons de peix

 

INGREDIENTS PER FER UNS 35 o 40 CANELONS 

 Per fer el farcit dels canelons

1,100 kg de calet net i sense espines o qualsevol peix de carn blanca
6 gambes o 6 escamarlans, opcional
4 grans d'all
Una ceba grossa
Oli d'oliva verge extra
Sal

Per fer la beixamel
180 g farina
180 g mantega
2 l de llet
Nou moscada
Sal
Pebre

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Pel farcit de peix
Preparem una plata de forn, hi posem l'oli i el peix, afegim la ceba trossejada fina i alguns alls sencers. Posem també les gambes o els escamarlans, salem i ho tapem amb paper d'alumini. Ho enfornem a 220 ºC, 25 o 30 minuts.  
Un cop el peix cuit el deixem refredar i l'esmicolem amb els dits; les gambes o els escamarlans també.
A la pasta també afegirem el suc de la plata del forn i el suc dels caps de les gambes o escamarlans.
Les pells i els caps de les gambes les posem en un cassó amb l'aigua justa i fem una mica de brou. El colem, el concentrem i l'afegim a la pasta.
Fem una pasta i la lliguem amb una mica de beixamel fins que ens quedi melosa. 

Per bullir els canelons
Posem una olla al foc amb uns 2 litres d'aigua, sal i un rajolí d'oli. Quan l'aigua bulli posem els canelons un a un, sense deixar de remenar per evitar que s'enganxin. 
Els bullim el temps que indiqui el fabricant, els retirem i els estenem sobre un drap de cuina.

Per fer la beixamel amb sistema tradicional 
Escalfem els 2 l llet i la reservem. En una cassola fonem 180 g de mantega a foc suau, afegim 180 g de  farina i la coem uns 2 minuts.
Afegim la llet calenta a poc a poc remenant amb les varetes. Ho posem a punt de sal i pebre i afegim la nou moscada. Quan comenci a bullir la retirem del foc.
Si queden grumolls la colem.

Per a la beixamel amb Thermomix, la farem en dues vegades amb la meitat dels ingredients cada vegada
Posem al vas 90 g de mantega. Programem 100 ºC, 2 minuts, velocitat 2.
Afegim  90 g de farina, programem 100 ºC, 1 minut, velocitat 2,5.
Afegim 1000 ml de llet, la sal, el pebre i la nou moscada. Barregem 10 segons, velocitat 5. Programem 7 minuts, varoma, velocitat 4.
Esbandim el vas i tornem a preparar la segona tanda.

Per acabar el plat

Farcim els canelons, els emboliquem i els posem a la safata untada amb mantega. Escampem la beixamel per sobre, hi afegim formatge ratllat i ho acabem amb uns trossets de mantega. Posem els canelons al forn  a 200 ºC, els deixem  fins que quedin rossos i els servim.

PER SABER-NE MÉS
Per fer aquests canelons podem utilitzar diferents tipus de peix. Si el peix que escollim no té espines és menys laboriós. Podem tenir aquest plat fet amb antelació i enfornar-lo una estona abans de servir.

VIDEORECEPTA
La recepta  explicada en 2 minuts

Canelons de calet 

 

RESULTAT A TAULA
Els  canelons de peix són un plat de festa i d'èxit assegurat.

Montse i Júlia