Camelons d'estiu

INGREDIENTS PER A 18 CANELONS

18 canelons (dels que es bullen, o dels que es remullen)

Per al farcit
300 g de tonyina en conserva
3  pebrots de piquillo o pebrot escalivat
1 ceba tendra petita
1 ou
2 cullerades de maionesa
30 g de molla de pa sec

Per a la salsa
200 g de maionesa (feta a casa o comercial)
2 cullerades de quètxup
100 ml  d'aigua 
1 cullerada de whisky (opcional)

Per a la maionesa 
1 ou a temperatura ambient
250 ml d'oli d'oliva 
Sal

Per muntar el plat  
Enciam, olives, porradell...

PREPARACIÓ TRADICIONAL

De la maionesa
És important que l'ou estigui a temperatura ambient. Si és fred, la maionesa es pot tallar.
Posem dins del vas de la batedora l'ou, la sal i uns 250 ml d'oli. Posem el braç de la batedora al fons del vas i batem sense moure el braç. Veurem que va lligant. Fins que no estigui ben lligada no aixecarem el braç.

Preparació dels canelons
Bullim l'ou 10 minuts justos i el reservem. 
Depenent del tipus de canelons que escollim, seguirem les instruccions que indiqui el fabricant. Després, els estenem sobre un drap de cuina ben net.
Escorrem la tonyina i guardem l'oli.
Piquem per separat la molla de pa, l'ou dur,  la ceba, el pebrot i ho reservem. 
Barregem l'ou dur, la ceba, la molla de pa, el pebrot, la tonyina esmicolada, la maionesa i 2 cullerades d'oli de la tonyina.
Farcim els canelons
Piquem les olives al nostre gust i reservem.
 
Preparació de la salsa
Barregem la maionesa amb el quètxup, afegim una cullerada de brandi o whisky i aigua fins a obtenir la textura desitjada.

Muntem el plat
Fem un llit d'enciam, col·loquem els canalons al damunt, els amanim amb la salsa i decorem amb les olives al nostre gust.


PREPARACIÓ AMB THERMOMIX

Primer farem l'ou dur:
Posem uns 300 ml d'aigua al vas, col·loquem el cistellet i posem l'ou  a dintre. Programem 11 min, varoma, velocitat 1. Un cop cuit, retirem el cistellet amb l'espàtula i deixem refredar l'ou, el pelem i reservem.

Preparació dels canelons:
 
Posem en remull els canelons el temps que indiqui el fabrican, i els estenem sobre un drap de cuina ben net.
Escorrem la tonyina i reservem l'oli.
Posem al vas 1 pebrot de piquillo o pebrot escalivat, la ceba, l'ou dur, 30 g de molla de pa sec, 2 cullerades de maionesa i 2 cullerades d'oli de la tonyina. Programem 15 segons a velocitat 4.  Afegim 300 g de tonyina, i  programem 20 segons, velocitat 5. Ens ha de quedar amoròs. Podem posar una altre cullerada de maionesa, si cal.
Programem 40 segons velocitat 5,8,10 i amb aquesta pasta farcim els canalons.

Netegem el vas i piquem les olives. Programem 15 segons velocitat 4. Reservem i netegem el vas.

Preparació de la salsa:
Posem al vas 200 g de maionesa, 2 cullerades de quètxup, 100 ml  d'aigua mineral o filtrada  i 1 cullerada de whisky. Programem 30 segons a velocitat  5,7,9.

Muntem el plat

Fem un llit d'enciam, col·loquem els canalons al damunt, els amanim amb la salsa i decorem amb les olives al nostre gust. 

PER SABER-NE MÉS
Podem preparar els canelons amb antelació, enrotllats i tapats amb paper film;  a l'hora de servir-los muntem el plat i posem la maionesa.
Si fem la maionesa, hi podem afegir una mica d'all, si agrada. La maionesa casolana és delicada i s'ha de consumir ràpidament.

Aquesta recepta ens l'ha explicat la Montse P de Blanes,  ella la va aprendre en una classe de Thermomix.

RESULTAT A TAULA
Uns canelons fresquets i boníssims; ideals pels dies de calor.

Montse