Canelons de peix

INGREDIENTS PER FER UNS 35-40  CANELONS APROX.

 Per fer el farcit dels canelons

1,100 kg de calet net i sense espines. Qualsevol peix de carn blanca ens serveix: llampuga, lluç, calet...
 6 gambes o 6 escamarlans (opcional)
 4 grans d'all
 Una ceba grossa
 Oli d'oliva verge extra
 Sal

Per fer la beixamel amb sistema tradicional  o thermomix
180 g farina
180 g mantega
2 l de llet
Nou moscada
Sal
Pebre

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Pel farcit de peix
Preparem una plata de forn, hi posem l'oli i el peix, afegim la ceba trossejada fina i alguns alls sencers. Posem també les gambes o els escamarlans, salem i ho tapem amb paper d'alumini. Ho enfornem a 220 ºC uns 25 o 30 minuts. 
Podem utilitzar diferents tipus de peix, com ara lluç, calet, llampuga... Si el peix que escollim no té espines, és menys laboriós. 
Un cop cuit el peix el deixem refredar i l'esmicolem amb els dits; les gambes o els escamarlans també.
A la pasta també afegirem el suc que ens ha quedat a la plata del forn i el suc dels caps de les gambes o escamarlans.
Agafem les pells i els caps de les gambes, els posem en un cassó  tot just coberts d'aigua i fem una mica de brou.  El colem, el concentrem i l'afegim a la pasta.
Fem una pasta i la lliguem amb una mica de beixamel fins que ens quedi melosa. 

Per bullir els canelons
Posarem una olla al foc amb uns 2 litres d'aigua, una mica de sal i un rajolí d'oli. Quan l'aigua bulli anirem posant els canelons un a un, sense deixar de remenar per evitar que s'enganxin. 
Controlarem el temps (el que marqui el fabricant), els retirem amb l'escumadora i els posem plans a sobre d'un eixugamà al marbre de la cuina.

Per a la beixamel amb sistema tradicional: 
Escalfem els 2 l llet i la reservem. En una cassola fonem 180 g de mantega a foc suau, afegim  180 g de  farina i la coem uns 2 minuts (vigilem el foc, la mantega es crema amb facilitat). Anem afegint la llet calenta a poc a poc remenant amb les varetes. Ho posem a punt de sal i pebre i afegim  la nou moscada. Quan comenci a bullir la retirem del foc. Si queden grumolls, passem la salsa per un colador fi o un colador xinès.

 
Per a la beixamel amb Thermomix, la farem en dues vegades. Hi posarem a cada tanda la meitat dels ingredients relacionats.
Posem al vas 90 g de mantega i programem 100 ºC, 2 minuts, velocitat 2.
Afegim  90 g de farina, programem 100 ºC, 1 minut, velocitat 2,5.
Afegim 1000 ml de llet, la sal, el pebre i la nou moscada. Barregem 10 segons a velocitat 5 i programem temperatura  varoma, 7 minuts, velocitat 4.
Esbandim el vas i tornem a preparar la segona tanda

 

Per acabar el plat

Repartim el farcit a cada caneló, els emboliquem i els posem a la safata de forn prèviament untada amb mantega. Escampem la beixamel per sobre, hi afegim una mica de formatge ratllat i ho acabem amb uns trossets de mantega. Posem els canelons  al forn  a 200 ºC, els deixem  fins que quedin rossos i els servim.

 

PER SABER-NE MÉS
Per fer aquests canelons, podem utilitzar diferents tipus de peix. Aquests estan fets de calet, però queden bons amb lluç, llampuga... Si el peix que escollim no té espines és menys laboriós. Podem tenir aquest plat fet amb antelació i enfornar-lo una estona abans de servir-lo.

VIDEORECEPTA
La recepta  explicada en 2 minuts

Canelons de calet 

 

RESULTAT A TAULA
Els  canelons de peix són un plat de festa i d'èxit assegurat.

Montse i Júlia