INGREDIENTS PER A 4 o 5 PERSONES
1/2 kg de sardines
4 grans d’all
2 fulles de llor
1 branca petita de romaní
3 branques de farigola
1 cullerada de pebre negre en gra
1 cullerada de pebre vermell
Sal
300 ml d’oli d’oliva verge extra
100 ml de vinagre de vi blanc
Farina de blat per fregir les sardines
2 albergínies de mida mitjana
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Tindrem les sardines netes, sense cap ni tripa. Les salem.
Tallem l'albergínia a rodanxes. Cada rodanxa la fem a daus.
Posem oli en una paella, l'escalfem i fregim l'albergínia fins a enrossir-la lleugerament. Retirem i reservem.
Aixafem els alls sense pelar-los.
Passem les sardines per farina.
Posem més oli a la mateixa paella, l’escalfem i fregim les sardines per tandes. Reservem en un recipient de vidre, amb tapa, on conservarem l'escabetx.
Afegim més oli a la paella. Incorporem els alls, les herbes i ho fregim uns segons. Hi posem el pebre vermell, remenem ràpidament evitant que es cremi.
De seguida, incorporem el vinagre i deixem que evapori uns segons.
Parem el foc i aboquem el contingut de la paella sobre les sardines. Sacsegem, hi posem l'albergínia per sobre i ho deixem reposar fins que refredi.
Quan estigui a temperatura ambient ho guardem a la nevera, tapat.
PER SABER-NE MÉS
Els escabetxos són fàcils de fer i es guarden dies a la nevera. Feu-ne quantitat i tindreu un bon recurs. Deixeu-lo reposar 24 hores abans de consumir-lo; millora molt.
Recordeu: per una òptima conservació, l'escabetx ha de cobrir les sardines. La quantitat d'oli i vinagre pot variar segons el recipient on ho conservem.
RESULTAT A TAULA
Boníssim, per sucar-hi pa!
Montse i Júlia