INGREDIENTS
Serviola
3 grans d'all
2 fulles de llor
Herbes aromàtiques, farigola i romaní
Patates
1 ceba
1 llimona
1 o 2 tomàquets, segons mida
Oli d'oliva
Sal
Pebre
Llimona
Julivert
Vi blanc
Brou de peix, opcional
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Cocció de les patates
Escalfem el forn a 190 ºC, escalfor a dalt i baix.
Pelem les patates, les cebes i les tallem a rodanxes de mig cm de gruix,
Preparem una plata de forn, l'untem amb oli, posem les patates, les cebes, els tomàquets i ho salem.
Podem coure les patates de dues maneres.
Tapant la safata amb paper d'alumini o amb la safata destapada.
En el segon cas, hi afegirem una mica de brou suau de peix, aigua o una mica de vi blanc. L’important és que durant la cocció hi hagi humitat.
Entrem la safata al forn, baixem la temperatura a 180 ºC i enfornem 20 o 30 minuts.
Cada forn és diferent, el que ens marcarà el temps és el punt de cocció de les patates. Han de quedar quasi cuites
COCCIÓ DEL PEIX
Demanem a la peixateria el peix net i escatat.
L’esbandim lleugerament amb aigua freda i l’eixuguem amb paper de cuina.
Preparem el peix sencer, el salem per dins i per fora.
A l'interior hi posem les herbes, el julivert, un gra d'all i un tall de llimona.
Posem el peix a sobre de les patates que hem enfornat prèviament.
Per tant, ja tenim el forn calent.
Amanim el peix amb l'oli i l'enfornem.
Contem uns 12-15 minuts per kg de peix.
Si el peix és més gros, afegirem 6 minuts de cocció per cada 500 g.
Parlem d’una sola peça de peix, si són diverses peces, el temps no suma.
El temps de cocció del peix pot variar segons el tipus de forn, la varietat de peix i la mida.
Coure el peix al forn a una temperatura de 180 ºC o 190 ºC, és correcte.
Podem comprovar si el peix està cuit punxant amb una forquilla la part més gruixuda del peix.
Si la carn es separa fàcilment de l’espina, esà fet.
Si continua molt aferrat a l’espina, el deixem uns minuts més.
Insistim en el fet que us donem pautes, vigileu el vostre forn i controleu la cocció.
La pràctica és important!
PER SABER-NE MÉS
Quan posem a coure les patates, podem posar la ceba a sota de les patates per evitar que quedi massa rossa. Això ho deixem al vostre gust.
Podem fer peix al forn amb patates amb: nero, déntol, llobarro, orada, pagre, càntera, calet, rap, mòllera, lluç, bonítol, etc. Hi ha moltes opcions. Escolliu peix molt fresc!
VIDEORECEPTA
RESULTAT A TAULA
Les patates queden tant o més bones que el peix.
Montse i Júlia