INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
6 calamars, 1.200 g un cop nets
2 ous
320 g de carn picada barrejada de vedella i porc
2 cebes
5 tomàquets
6 escamarlans, opcional
Oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre negre molt
Per fer la picada
10 ametlles
1 gra d'all
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Bullim un ou 10 minuts justos, refredem amb aigua, pelem, piquem i reservem.
Posem una cassola al foc i fregim els escamarlans 2 minuts, per perfumar l'oli. Retirem i reservem.
A la mateixa cassola fregim lleugerament les potes i les ales dels calamars uns minuts. Retirem i piquem amb picadora o amb ganivet. Reservem.
En un bol barregem la carn picada, les potes i les ales picades, l'ou dur i un ou cru deixatat.
Salpebrem, barregem i omplin els calamars amb una cullera. Tanquem amb un escuradents.
Marquem lleugerament els calamars a la cassola on hem cuit els altres ingredients. Reservem.
Pelem la ceba i la piquem amb ganivet; no la ratllem. La sofregim a la mateixa cassola, ha de quedar rossa. Afegim el tomàquet ratllat.
Un cop fet el sofregit, afegim els calamars, donem un parell de voltes i hi posem aigua sense cobrir. Deixem coure 35 minuts a foc suau.
Preparem la picada amb el morter. Quan falten 10 minuts per acabar, afegim els escamarlans i la picada.
Rectifiquem de sal. Apaguem el foc, deixem reposar i servim.
PER SABER-NE MÉS
És millor que els calamars els netegin a la peixateria, ens estalviem feina. Podem substituir els escamarlans, per gambes, musclos o fer un combinat. Ho podem cuinar amb antelació. Reposat encara és més bo.
RESULTAT
Un plat de festa clàssic de la cuina catalana, per sucar-hi pa.
Montse