INGREDIENTS
250 g de pastanaga ratllada
3 ous
150 g de farina de civada
50 ml de llet de civada
50 ml d'oli d'oliva verge extra
10 cullerades de pasta de dàtil
1 cullerada de postres de canyella en pols
Un pols de sal
Un sobre de llevat Royal
1 cullerada de cafè de bicarbonat
Per fer la cobertura
Una terrina petita de crema de formatge tipus Philadelphia
1 cullerada de xarop d'àgave, (cast: sirope de ágave)
1 cullerada rasa de cafè de canyella en pols
Per guarnir
Gerds
Fulles de menta
ESTRIS
3 bols
Un motlle desmuntable de 22 cm de diàmetre
Varetes elèctriques
Un colador ample per tamisar la farina
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Per fer la pasta de dàtil
Podem comprar la pasta de dàtil feta.
Si la fem a casa, retirem el pinyol dels dàtils i els remullem amb aigua calenta uns 20 minuts.
Per fer aquesta recepta hem remullat 150 g de dàtils en 300 ml d'aigua.
Triturem fins a obtenir una pasta fina i reservem a la nevera en un pot de vidre, en sobrarà.
Encenem el forn a 160 ºC, escalfor a dalt i a baix.
Posem en un bol els ingredients humits: els ous, l'oli, la llet i la pasta de dàtil.
Ho treballem amb les varetes elèctriques 7 o 8 minuts, per incorporar aire.
Seguidament, hi afegim la pastanaga ratllada embolcallant amb l'espàtula.
En un altre bol barregem la farina de civada, la sal, la canyella, el llevat i el bicarbonat.
Tamisem aquests ingredients secs sobre el bol dels ingredients humits, des d'alçada, per incorporar aire, en dues o tres vegades.
Ho barregem embolcallant amb l'espàtula, fins que quedi homogeni.
Ho aboquem al motlle que tenim untat amb oli i empolsimat amb farina de civada.
Ho entrem al forn, que tindrem a 160 ºC, 50 o 60 minuts.
El temps de cocció pot variar.
Farem la prova de l'escuradents, si surt net ja ho tenim.
Retirem el motlle del forn, deixem refredar i hi posem la cobertura.
Per fer la cobertura
Posem en un bol la crema de formatge, el xarop d'agave i la canyella.
Ho barregem amb una forquilla, incorporant bé tots els ingredients i ho escampem sobre la superfície del pastís.
Acabem amb els gerds i les fulles de menta.
Per saber-ne més
Un pastís per a criatures, sense sucre. El dolç l'aporta la pastanaga i la pasta de dàtil. Té una consistència humida, és saborós i saludable.
És important barrejar bé els ingredients humits i també tamisar la farina de civada, que és molt densa.
La cobertura i els gerds amb els brots de menta són un acabat perfecte.
RESULTAT A TAULA
El pastís per celebrar el primer any de la petita Bruna. Ha quedat molt bonic! Si teniu criatures a casa, feu-lo!
Júlia i Montse