La sardina, Sardina pilchardus (cast.:sardina). És un peix de l'ordre dels clupeïformes, de la família dels clupeids, de color blavós amb els flancs i el ventre de color argentat brillant, de gran valor nutritiu. És una espècie d'una extraordinària importància comercial i tan abundant a la Mediterrània que va donar el seu nom a Sardenya (denominació del llatí sardinae). Es consumeix fresca, conservada en salmorra, enllaunada amb oli o escabetx.
Mida: 20-25 cm.
Hàbitat: Habita les zones costaneres formant grans moles. Les sardines s'alimenten de plàncton que ingereixen per la boca i retenen a les espines dels arcs branquials (és a dir, són peixos filtrants).
Època: De mitjans d'abril a finals de l'estiu. L'època de reproducció va de novembre a juny i les femelles ponen fins a 700.000 ous.
Tècniques de pesca: Encerclament. Com d'altres espècies semblants, es pesca des de fa molt temps amb llum potent que atrau els peixos i els desorienta, ja que la confonen amb la lluna. Quan la mola és propera a la barca, se l'encercla amb una gran xarxa de teranyina que permet capturar molts exemplars a la vegada.
RECEPTES: Es excel•lent a la planxa, o a la graella, amanint amb una salseta d'oli amb all i julivert.