Llampuga

Llampuga Coryphaena hippurus, (Cast,; dorado): Molta gent no en sap res de l'existència de les llampugues. actualment només és un peix comercial a Mallorca, a part d'Eivissa i a zones costaneres d'Alacant, on només el menja la gent que el coneix.  La llampuga  és un peix de carn blanca excel·lent, si el fem marinat. Pot ser un dels ingredients de la sarsuela de peix, podem fer canelons, també és bo a la planxa, arrebossat... Si l'utilitzem per fer brou, deixa un gust molt agradable. Es pot tallar a filets grans i es fàcil de treure'n les espines abans de cuinar.

Mida: Pot assolir quasi els 2 metres de llargada i un pes de 30 kg.

Hàbitat: És freqüent trobar les llampugues sota d'objectes surant a la deriva o a la vora de les boies. Els podem trobar molt a prop de la costa i també lluny. S'alimenta de peixos més petits com sorell, sardina, seitó, calamars, etc.

Època: A partir de l'agost i durant tota la tardor.

Reproducció: La reproducció és elevada. Al Mediterrani es reprodueix a l'estiu. Ponen un milió d'ous i la incubació dura 2 o 3 dies.

Tècniques de pesca:

• A la fluixa o curricà: la velocitat de l'embarcació ha de ser de 5 nusos. Deixarem unes 15 braces de línia amb una rapala, ploma, cullareta, pop de vinil o esquer viu.

També és efectiu agafar la canya amb la mà i fer estirades brusques per tal d'estimular-les.

• Al "jigging", aquest és un dels sistemes més nous i més efectius. Es deixa caure el "jig" fins al fons o fins a mitja distància, (dependrà de la profunditat on estiguem situats) i es va recollint fent estirades.

 

RECEPTES:

Llampuga marinada

Conserva de Llampuga amb oli d'oliva

Llampuga arrebossada

Canelons de peix

Llampuga a la planxa i/o a la brassa.