Tomàquet fregit, de la Loreto

INGREDIENTS
Tomàquets naturals madurs

 

Material per fer la conserva:
Una olla alta
Una escorredora
Pots de vidre i tapadores
Eixugamans molt nets


PREPARACIÓ I COCCIÓ


Preparació dels pots:
Rentem amb aigua i sabó els pots i les tapadores. També podem rentar-los al rentavaixelles.
Els podem esterilitzar bullint-los amb aigua o en forn de vapor si en tenim.
Quan l'aigua bull, posem els pots i les tapadores a l'olla i ho escaldem uns minuts.
Estenem l'eixugamans al marbre de la cuina, traiem els pots i les tapadores amb les pinces i ho deixem escórrer a sobre.

Preparació del tomàquet fregit
Rentem els tomàquets, els fem un tall en creu a la base i els escaldem 30 segons, màxim  1 minut
Podem escaldar-los en la mateixa aigua on hem escaldat els pots.
Els traiem de l'aigua, els posem a l'escorredora i esperem prou temps perquè no cremin.
Els pelem, els tallem per la meitat i els espremem lleugerament amb les mans perquè treguin part de l'aigua i les llavors.
Aquesta aigua del tomàquet, la guardarem, no ens serveix per a aquesta recepta, però la podem colar i fer un bon suc de tomàquet.
Triturem la polpa dels tomàquets.
Posem oli en una paella, salpebrem i fregim el tomàquet triturat.
Omplim els pots amb el tomàquet fregit.
Omplim bé perquè els pots quedin ben plens fins al coll.
Netegem la boca dels pots i els tapem.
Cal que les tapadores encaixin bé i que estiguin netes i seques.


Un cop els pots plens i ben tapats, començarem a fer la part més important de la conserva, l'esterilització. Podem fer-ho amb el sistema tradicional o forn de vapor.
Sistema tradicional: 
Posem aigua neta a l'olla, hi posem un drap doblegat al fons, posem els pots de vidre que han de quedar coberts d'aigua uns tres dits per sobre de la tapadora.
Encenem el foc i, quan l'aigua bull a 100 °C, comptem 30 minuts.
Amb forn de vapor: els deixem 30 minuts amb vapor a 100 °C
Passat el temps, apaguem el foc o el forn i deixem refredar dintre de la mateixa olla o forn.
Traiem els pots, els etiquetem i els posem en un lloc fresc, sec i fosc.
Ho podem guardar més d'un any.

 

VIDEORECEPTA

Tomàquet fregit, de la LoretoLa recepta amb 1 minut

 

 

PER SABER-NE MÉS
Aquesta recepta ens l'ha explicat la Loreto de Sant Hilari, bona amiga i bona cuinera! 
Ella ens comenta que també es pot congelar els tomàquets, en aquest cas, la pell ja marxa sola i  no cal escaldar-los.

Júlia i Montse