INGREDIENTS
Pebrots vermells
Sucre
Suc de llimona
MATERIAL NECESSARI
Una cassola d'acer inoxidable
Cullera, varetes o altre estri d'acer inoxidable per remenar (eviteu la fusta)
Pots de vidre amb tapadores molt nets
Olla alta per bullir els pots i fer el bany Maria
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Rentem els pebrots i els eixuguem. Preparem la safata del forn. Ens posem una mica d'oli a les mans, untem els pebrots i els posem a la safata. Ho entrem al forn fred, alçada 3 comptant des de sota. Connectem el forn a 210ºC, posició dalt i baix, i ho deixem coure 45 minuts. Parem el forn i ho deixem 10 minuts més a dins. Traiem la safata i la deixem refredar. Pelem els pebrots i els hi retirem les llavors.
Agafem la cassola on courem la melmelada, hi posem els pebrots, afegim 650 g de sucre per cada kg de pebrots nets (si en tenim menys quantitat fem la proporció). Ho triturem amb la batedora elèctrica fins que quedi ben fi. Afegim el suc d'una llimona per cada quilo de pebrots (si en tenim menys quantitat, amb el suc de ½ llimona en tenim prou). Posem la cassola al foc i comencem a coure a foc suau. Ha d'agafar temperatura lentament. Anirem remenant amb suavitat amb les varetes d'acer inoxidable. La melmelada anirà canviant de color i de consistència, ho podrem comprovar remenant. Cal tenir en compte que el pebrot ja està escalivat i no trigarem gaire estona. Coem uns 25-30 minuts a foc suau.
Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?
Quan comencem a coure, posarem un platet al congelador. Anirem fent proves: traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de melmelada i l'entrem a la nevera, esperem uns minuts que refredi. Empenyem la melmelada amb el dit, si fa plecs, ja la tenim llesta. També observarem que quan porta una bona estona coent, les bombolles peten més lentament i fan més soroll; la melmelada no bull amb tanta alegria i ens costa més de remenar. Un cop tenim la melmelada a punt parem el foc i deixem reposar una estona.
Preparació dels pots
Mentrestant, haurem rentat molt bé els pots (els podem bullir o assecar al forn a 100º o també els podem utilitzar sortits del rentaplats). Omplim els pots amb la melmelada calenta (que no cremi) fins al coll del pot. Repassem les vores dels pots perquè quedin ben nets. També repassarem l'interior de les tapadores amb un paper de cuina que haurem mullat amb alcohol. Tapem bé. Agafem una olla de mida adient i l'omplim fins a la meitat amb aigua calenta de la aixeta, al fons posem un drap de cuina doblegat. Hi posem dins els pots plens, ben tapats i encenem el foc. L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre. Bullim a 100ºC 30 minuts. Parem el foc i deixem refredar. Un cop refredat, traiem els pots, els eixuguem i els etiquetem.
PER SABER-NE MÉS
Els guardem en un lloc fosc, fresc i sec. Es conserven bé més de dos anys, ja que tenen força sucre.
RESULTAT A TAULA
Aquesta melmelada, té un gust molt especial que la fa adient per guarnir carns vermelles rostides, al forn o la brasa. Acompanya molt bé el magret d'ànec, el porc, el roast-beef, les hamburgueses, etc. També combina molt bé amb formatges frescos i curats.
Júlia i Montse