INGREDIENTS
15 o 20 calçots per persona
Salsa per a 4 o 6 persones
75 g d'ametlles torrades
30 g d'avellanes torrades
1 nyora
1 cabeça d'alls escalivada
4 o 5 tomàquets madurs escalivats
1 llesca de pa
1 gra d'all cru
Vinagre de vi
150 ml d'oli d'oliva verge extra
PREPARACIÓ DE LA SALSA
Posem la nyora en remull unes hores abans. Escalivem els tomàquets i la cabeça d'alls. Pelem les ametlles i les avellanes. Pelem els alls escalivats. Pelem el tomàquet i traiem les llavors deixant només la polpa. Amb una cullereta traiem la polpa de la nyora.
En un morter piquem les ametlles i les avellanes lleugerament, només per trencar-les. Posem tots els ingredients dins del vas de la batedora. Incorporem el pa xopat amb el vinagre. Posem en marxa la batedora, treballem la salsa, afegim oli fins que quedi la textura desitjada. Rectifiquem de sal.
COCCIÓ DELS CALÇOTS
Abans de començar a coure els calçots, els preparem tallant una mica les arrels i les fulles verdes més o menys a la mateixa mida. Els calçots es fan a foc viu amb llenya de sarments. S'han de girar a mitja cocció. Un cop cuits, els emboliquem amb paper de diari per mantenir-los calents. Si tenim una teula, els posarem ben embolicats a sobre de la teula. Els calçots reposen embolicats i s'acaben de coure amb l'escalfor residual. El punt de cocció és important.
PER SABER-NE MÉS
El calçot és una varietat de ceba tendra molt popular a les comarques de Tarragona. El seu nom prové de la manera com es cultiva, mig colgat a dins de la terra perquè quedi ben blanc i tendre. Les calçotades s'han fet molt populars. Moltes colles d'amics i famílies organitzen calçotades per trobar-se i compartir bons moments plegats. Actualment s'exporten calçots a tot Europa i molts catalans que viuen a l'estranger celebren calçotades populars a moltes ciutats europees.
RESULTAT A TAULA
Per menjar amb les mans sense protocol, sense manies, rient, compartint. Que vagi de gust!
Montse