La truita de pedres, una recepta per reivindicar el treball de les dones a la cuina de casa
Aquesta truita, que vam cuinar fa més de trenta anys, ha despertat molta curiositat tant a la nostra vila com a milers de quilòmetres de casa nostra.
L’estiu de 2022, dins del projecte “Promoció del consum del peix i la gastronomia del peix a Blanes”, impulsat per l’Ajuntament de Blanes, vam ser entrevistades per la Dra. Cristina Fernández Recasens, blanenca i professora de llengua i literatura a la Universitat de Surrey, Regne Unit. L’estudi recull dades sobre el consum i els hàbits alimentaris populars al voltant del peix a la nostra zona i, a més a més, reivindica el rol que les dones tenen en el treball domèstic, que ha estat històricament no remunerat, invisibilitzat i poc reconegut.
Quan la Dra. Cristina Fernández Recasens va preguntar a la Montse si el treball a la cuina era o no reconegut a casa seva, li va dir que sí, però li va explicar una anècdota de fa més de trenta anys: la truita de pedres!
A mi sempre m'ha agradat la cuina i quan cuinava algun plat especial o diferent sempre deia als de casa:
_Que no és bo? I sempre em contestaven: sí i tant!
_ LLavors, com és que no surt de vosaltres dir-me que és bo i sempre us ho haig de preguntar?
_Sempre acabava amb la brometa “un dia us cuinaré pedres!”
I va arribar el dia. Feia poc que jo havia assistit a un homenatge al Xesco Boix, autor del relat La sopa de pedres, i vet aquí que m'hi vaig inspirar i vaig pensar que jo podia fer una truita!. Era el mes de desembre i s'acostava el dia dels innocents, vaig anar a la platja a buscar còdols petits i rodons per simular una truita de botifarra blanca, i el dia dels innocents, per sopar, els vaig cuinar truita de pedres.
L’oloreta i l'aspecte era perfecta i tan bon punt van anar per menjar-la, en tallar la truita...
_ Què és això? Són pedres!
_ Ja us vaig dir que un dia us cuinaria pedres, els vaig dir.
_ I ara què?
_ Doncs allà teniu la cuina, els vaig dir rient. Jo aquell dia m’havia fet un sopar diferent.
Aquesta anècdota li va fer tanta gràcia a la Dra. Fernández, que uns dies més tard de l'entrevista, va trucar a la Montse per demanar-li permís per escriure un article i ha tingut molt de ressò mediàtic tant local com internacional:
- THE JOURNAL FOR FOOD STUDIES/ UNIVERSITY OF CALIFORNIA PRESS. (2022)
Us deixem l'article: Truita de pedres, a Catalan Recipe for Visualizing Women’s Domestic Work | Gastronomica | University of California Press (ucpress.edu)
_ Heritage Radio Network, l'emisora gastrónomica pionera del món.
Us deixem l'entrevista: Cristina Fernández Recasens on the Pebbles Omelet | Heritage Radio Network ( 2022)
La recepta també ha estat inclosa com a cloenda dins del receptari "LA CUINA DEL PEIX A BLANES 2023"
Vet aquí tot l'enrenou!
Us deixem la recepta.
TRUITA DE PEDRES
INGREDIENTS
Ous
Pedres (còdols petits i rodons, de la mida d'un tall de botifarra)
Oli d'oliva verge
Sal
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Anem a la platja a recollir còdols petits i rodons. Han de semblar talls de botifarra blanca.
Rentem bé els còdols i els reservem.
Deixatem els ous, posem un xic de sal i reservem.
Agafem una paella, hi posem una mica d'oli, els còdols, escalfem i afegim l'ou batut.
Quan estigui una mica cuita, li donem la volta amb un plat o un tomba truites i l'acabem de coure.
Un cop feta, sembla realment una truita de botifarra blanca i fa molt bona oloreta.
Una mica d'humor a la cuina no està mai de més. Visca la Cuina!
La truita es pot aprofitar. Només cal retirar els còdols i es pot menjar!
Montse