Arròs de llobregant (llamantol)

INGREDIENTS per a 5-6 persones

600 g d'arròs
1 llobregant (500 g aprox.)
2 litres de fumet
60 g de ceba negra (Per a la ceba negra:250 g de ceba pelada i 40 g d'oli d'oliva verge)
60 g de picada de safrà
150 g de pebrot verd
1 gra d'all
350 g de sípia neta 

Pel brou
Peix de roca 350 g
Galeres, escamarlans o gambes (150 g)
1 ceba (30 g)
3 tomàquets madurs (260 g)
45 g de tomàquet concentrat (opcional)
1 tros de porro (80 g)
2-3 pastanagues (130 g)
1 tros d'api (35 g)
4  grans d'all, sencers sense pelar (20 g)
Julivert (8 g)
Oli d'oliva verge (5 g)
Pebre negre en gra trencat (1,3 g)
Aigua mineral o filtrada
Aigua de mar (opcional).

Per la ceba negra
250 g de ceba
Oli d'oliva verge

 

Per a la picada:
15 fils de safrà
30 g d'oli d'oliva verge
1 llesca de pa de pagès
Julivert
1 gra d'all.

 

PREPARACIÓ

Bona part de la preparació la podem tenir preparada amb antelació com el brou, la ceba negra i la picada, comencem:

PREPAREM EL BROU:
Tallem als alls per la meitat
Tallem la ceba, porro, pastanaga i api a trossos
Pelem les gambes, per un costat reservem la pela i el cap pel brou i  per altra banda les cues que posarem a l'arròs.
Agafem una olla, posem l'oli, escalfem i afegim els alls tallats per la meitat. 
Quan comencin a daurar-se afegim la ceba, porro, pastanaga i api, remenem i ho deixem un parell de minuts.
Afegim el marisc, en el nostre cas, la pell i cap de les gambes, i seguidament el peix de roca.
Quan comenci a enganxar-se, afegim el tomàquet tallat a trossos, donem un parell de tombs i afegim  mig litre d'aigua de mar i 1,5 l d'aigua mineral. Si no tenim aigua de mar augmentem el volum de l'aigua mineral.
Esperem que arranqui el bull, desescumem i el deixem coure 30 minuts. 
Parem el foc, deixem reposar uns 10-15 minuts i ja el podem colar.
Ja tenim el brou!

PREPAREM LA CEBA NEGRA:

Pelem i piquem la ceba
Agafem una paella amb oli, l'escalfem afegim la ceba amb una mica de sal i l'anem sofregint a foc suau.
Anem remenant fins que quedi fosca trigarà una h aproximadament. 
Ja tenim la ceba negra, retirem del foc i reservem.

PREPAREM LA PICADA:

Fregim la llesca de pa fins que quedi ben rossa.
En el vas de la batedora posem el pa fregit, l'all, julivert i els fils de safrà. 
Triturem amb la batedora i ja tenim la picada llesta

PREPAREM L'ARRÒS

Netegem la sèpia i la tallem a trossos i reservem, la melsa també la guardem.
Tallem el llobregant, separem el cap de la cua, el partim per la meitat i de la cua en fem 2 trossos.
Piquem el gra d'all i reservem
Tallem el pebrot a tires petites i a trossets.
Agafem la paella, hi posem oli i fregim el llamàntol, retirem i reservem.
A la mateixa paella, hi posem el pebrot i la sèpia i ho deixem coure a foc mig, quan el pebrot estigui quasi sofregit del tot, afegim l'all picat i continuem sofregint fins que sigui ben cuit.
Mentre fem el sofregit del pebrot ja podem escalfar el brou.
Quan el pebrot està sofregit, afegim la ceba negra i la picada, li donem un parell de tombs hi afegim l'arròs i la deixem coure un parell de minuts.
Afegim el brou calent (la proporció és de 3 parts de brou per 1 part d'arròs si voleu que us quedi un arròs a la cassola, si voleu l'arròs força caldós n'hi afegiu 4)
Deixeu coure a foc viu 5 minuts, mentre encenem el foc a 225 °C
Posem al damunt el llobregant i les gambes pelades, ho deixem un parell de minuts més i acabem la cocció al forn.

PER SABER-NE MÉS

Aquest arròs amb llamàntol o llobregant queda molt bo, és una recepta del Nandu Jubany.  És molt pràctic tenir preparat amb antelació el brou, la ceba negra i la picada, així  a l'hora de fer l'arròs és molt ràpid.
El fet que quedi més o menys caldós depèn del tipus d'arròs i la quantitat de brou. Nosaltres l'hem cuinat amb arròs de Pals, amb 3 parts de brou, així queda com un arròs a la cassola, si el voleu més caldós afegiu una mica més de brou.

Arròs de llamàntolVIDEORECEPTA

La recepta pas a pas en 4 minuts

 

 

 

 

 

RESULTAT

Un arròs mariner per llepar-se els dits!

 

Montse i Júlia